Collectieve Schuldenregeling (WET) 5 juli 1998    

Tijdens deze huidige crisis hebben steeds meer mensen te kampen met overmatige schuldenlast. Voor personen die een reeks schulden hebben gemaakt en de gevolgen daarvan niet meer aankunnen, heeft de wetgever de wet aangenomen betreffende de collectieve schuldenregeling (wet van 5 juli 1998). Het is belangrijk op te merken dat deze wetgeving alleen van toepassing is op niet-handelaars, zoals loontrekkenden, personen zonder beroep, landbouwers en diegenen die een vrij beroep uitoefenen. Het doel van de collectieve schuldenregeling is om de financiële situatie van de schuldenaar te herstellen, zodat hij of zij in staat is om zijn of haar schulden zo veel mogelijk af te betalen en tegelijkertijd een menswaardig leven kan leiden voor zichzelf en zijn of haar gezin.

De collectieve aanzuiveringsregeling kan zowel minnelijk als gerechtelijk worden afgehandeld. In de minnelijke fase onderhandelt de schuldbemiddelaar in der minne met alle schuldeisers over een aanzuiveringsregeling. Als alle partijen tot een akkoord komen, wordt de regeling door de rechter gehomologeerd. Als er geen akkoord wordt bereikt over een minnelijke aanzuiveringsregeling, wordt het dossier door de schuldbemiddelaar doorgegeven aan de Arbeidsrechtbank. De Arbeidsrechter zal dan een gerechtelijke aanzuiveringsregeling opleggen met een maximale looptijd van vijf jaar die zowel door de schuldenaar(s) als zijn of haar schuldeisers dient te worden gerespecteerd.

Over de inhoud van een minnelijke regeling wordt vrij onderhandeld met de schuldeisers: de wet bepaalt noch de inhoud noch de looptijd van de regeling. Elke maatregel die ertoe strekt schulden aan te zuiveren (zoals schuldherschikking, vermindering of kwijtschelding van verwijlinteresten, enz.) kan worden opgenomen in de regeling, zolang de schuldenaar toch in staat blijft een menswaardig bestaan te leiden.

De gerechtelijke regeling wordt opgelegd door de rechter en kan onder meer de herschikking van de betaling van de schulden, verlaging van de interestvoeten, kwijtschelding van vergoedingen en kosten, en elke andere begeleidingsmaatregel omvatten, zoals budgettaire begeleiding of de verplichting een ontwenningskuur te ondergaan. De looptijd van de gerechtelijke regeling is maximaal vijf jaar, behalve wat de terugbetalingstermijnen van kredietovereenkomsten betreft. Deze termijnen kunnen worden verlengd met de helft van de resterende looptijd van de kredietovereenkomsten, te rekenen vanaf het verstrijken van de looptijd van de aanzuiveringsregeling die door de rechter is bepaald.

Als een schuldenaar binnen vijf jaar weer vermogend wordt, moet hij alsnog zijn schulden afbetalen. Als er sprake is van bedrog, kan de rechter de regeling intrekken en kunnen de schuldeisers hun oorspronkelijke vorderingen volledig terugkrijgen. Ons bedrijf wordt regelmatig aangesteld als schuldbemiddelaar door de Arbeidsrechtbank en we zijn gespecialiseerd in deze materie. We stellen ook verzoekschriften op waarin u vraagt om toegelaten te worden tot de procedure voor collectieve schuldenregeling bij de Arbeidsrechtbank. We rekenen geen kosten aan voor het opstellen van dit verzoekschrift, aangezien u automatisch in aanmerking komt voor juridische tweedelijnsbijstand voor dergelijke procedures (zie hierboven “Erelonen” voor meer informatie).